Modifikovani Airbus 380
0

'Leteća palata' saudijskog princa

Sarajevo-x.com
Najveći privatni avion opremljen kraljevskim krevetima, turskim kupatilom za četiri osobe i garažom dovoljnom za parkiranje Rolls-Roycea predstavljen je javnosti kao "leteća palata".

Ovaj novi Airbus 380 zamišljen je kao idealno mjesto za život, sa spiralnim stepenicama, koncertnom halom sa klavirom, pa čak i hologramima i ekranima osjetljivim na dodir te prostorijom za molitvu koja nudi virtuelne prostirke uvijek okrenute prema Mekki, gradu kojem se muslimani širom svijeta okreću pri molitvi.

Dizajnirana specijalno za princa Al-Waleeda bin Talala, vlasnika hotela Savoy, letjelica će biti gotova za tri godine i predstavljati najveći avion tog tipa, piše Daily Mail.

Prostor predviđen za 600 putnika omogućit će vlasniku da ugosti sve zvanice koje želi, a koje će potom uživati u luksuzu sa pet zvjezdica od momenta polijetanja pa sve dok ne stignu na željenu destinaciju.

Iz kompanije Design Q ističu da nakon slijetanja princa i goste očekuje spuštanje liftom do crvenog tepiha u stilu dočeka na dodjeli Oskara. Središnji dio Airbusa A380 pretvoren je u zonu za relaksaciju prekrivenu mramorom. Odmah pored prostorija je sa zidovima koji su pretvoreni u velike ekrane, a na njima se prikazuje ono što je ispod samog aviona u letu.

Gosti se mogu zadržati na "magičnom ćilimu" i promatrati putovanje te uključiti klimu tako da lagani povjetarac osjete u svojoj kosi.

Soba sa komandama ima ekrane osjetljive na dodir i projektor sa stanjem na berzama. Za konferencijske pozive tu je virtuelna projekcija partnera sa tla koji izgledaju kao da sjede za stolom u avionu i tako prisustvuju sastanku.

Pet soba u privatnom su vlasništvu i sadrže kraljevske krevete, a tri sprata u avionu povezani su liftom. U stražnjem dijelu je garaža, a ne nedostaje i dodatni prostor za još 20 "neplaniranih" gostiju prekriven tradicionalnim arapskim šarama.

"Sve što jedan milijarder može poželjeti je tu", kaže Gary Doy iz kompanije Design Q. "Ipak, ne pokušavamo poslati hotel u vazduh. Avion je kreiran za potrebe letenja, ali ima jedinstvene elemente. Tursko kupatilo je posebno spektakularno, kao i sauna u mramoru, prigušena svjetla i dosta spa tretmana."