Zanimljivosti
0

Lemuri sa Madagaskara mogli bi uskoro nestati

Klix.ba
Ovjekovječeni u animiranom hitu "Madagascar", lemuri sa ovog otoka mogli bi nestati za manje od 20 godina zahvaljujući krivolovu i uništavanju prirodnog staništa.

Svake godine ubrzava se tempo nestajanja ovih krupnookih primata, zajedno sa borbom za preživljavanje stanovnika ovog otoka u Indijskom okeanu.

"Sve dok je siromaštva, ne možemo očekivati da ćemo spriječiti istrebljenje lemura", kaže primatolog Jonah Ratsimbazafy sa Univerziteta u Antananarivu.

Lemuri se u divljni mogu pronaći isključivo na Madagaskaru, a evoluirali su od afričkih majmuna prije više miliona godina.

Madagaskar je dom 105 različitih vrsta lemura, što čini 20 posto vrsta primata na svijetu – i to u oblasti koja ne čini ni jedan posto ukupnog svjetskog staništa primata.

Uništavanje usjeva i šume svake godine dovelo je do toga da je preostalo još samo 13 posto prirodne šume na Madagaskaru, a i ona bi mogla uskoro nestati.

"Ukoliko ovakvo uništavanje šume nastavi, za 20 do 25 godina je više neće biti. Kao ni lemura", kaže Ratsimbazafy i dodaje kako su 93 od 105 poznatih vrsta lemura na listi ugroženih.

Čak 92 posto stanovnika Madagaskara živi od manje od dva dolara dnevno, a uslovi su se pogoršali od dolaska Andryja Rajoeline na vlast, 2009. godine.

Većina stranih pomaganja je obustavljena, a ekonomija je pala na koljena i dovela zemlju u rizik od nestanka hrane. Predsjednički izbori zakazani za kraj ovog mjeseca ciljaju na obustavljanje četverogodišnje političke krize.

Cvjetajuća industrija turizma na Madagaskaru također je pretrpila značajne udarce ovog mjeseca, nakon što je gomila linčovala dvojicu Evropljana i jednog lokalnog stanovnika, optužene za ubistvo dječaka. Neredi su doveli do upozorenja više svjetskih zemalja svojim turistima da ne putuju na Madagaskar.

U međuvremenu su se lokalni stanovnici okrenuli prikupljanju dragocjenog drveta i minerala te lovu na lemure.

Koalicija grupa koje se bore za očuvanje prirode pokrenula je međunarodnu kampanju kako bi prikupili osam miliona dolara, u pokušaju obustavljanja ovog trenda. Trogodišnji program cilja na pomoć u pružanju alternativnog načina života lokalnoj populaciji, kao dodatak turističkim i poljoprivrednim programima, koji postoje već godinama.

"Pokušavamo da finansiramo aktivnosti koje mogu da im omoguće zaradu, poput sadnje i uzgoja životinja, kako bi seosko stanovništvo prestalo sa uništavanjem šume", naveo je Benjamin Andriamihaja, lokalni predstavnik američkog Instituta za očuvanje tropskih okoliša (ICTE).