U potrazi za junakom
0

Kubanac "slika" portrete koji su vidljivi iz svemira

Sarajevo-x.com
Obamin lik na površini većoj od fudbalskog terena
Kubanac Jorge Rodriguez Gerado na krajnje neobičan način izražava svoju umjetnost. Trenutno živi u Barceloni, a posljednju deceniju proveo je radeći na svojim djelima pod nazivom "Identitet i zemaljska serija" diljem Evrope i Latinske Amerike.

Jorge ne radi ništa na malom prostoru, njegovi portreti zauzimaju površinu veću od fudbalskog igrališta na zemlji, odnosno čitave zidove velikih zgrada. On želi naglasiti važnost identiteta u svakodnevnom životu ljudi, ali i istaknuti nove tehnologije.

"Kao dio zemaljske serije stvorio sam kultni lik Baracka Obame neposredno prije američkih predsjedničkih izbora. Dizajniran je tako da se može vidjeti iz svemira, odnosno putem Google Eartha, a služi kao način za otvaranje dijaloga o dramatičnoj nesigurnosti našeg vremena i iracionalnoj potrazi za junakom koji bi nas spasio. Velika serija umjetničkih djela povezana je GPS tehnologijom", pojašnjava umjetnik.

Na nešto manjoj površini u odnosu na Obamin lik, Jorge je oslikao poznatog katalonskog arhitektu, Enrica Mirallesa, dok njegovo najnovije djelo prikazuje djevojčicu po imenu Galla, i to na površini od šest hektara.

"Namjera mi je bila da stvorimo mogućnost da istražujemo Zemlju pomoću Google Maps-a. Obamu sam naslikao na 120 X 80 metara, uz veliku pomoć volontera", kaže Jorge, koji je svoju seriju počeo stvarati 2002. godine.

Ističe kako je djela stvarao s namjerom da istakne ljudsko dostojanstvo, te da podstakne razmišljanja o tome ko to odabire naše ikone i uzore, piše "Daily Mail".