"Uhvatite me ako možete"
2

Kriminalci koji su uhvaćeni zahvaljujući Facebooku

Klix.ba
Policija u New Yorku je 5. decembra uhapsila članove lokalne bande WTG, nakon što su njeni članovi putem Facebooka otvoreno pisali o ilegalnim stvarima koje su radili.

Policija je uhapsila deset osoba starosne dobi od 17 do 27 godina, a svako od njih će biti suočen sa šest tačaka optužbe - za urotu, za izvršavanje ubistva, fizički napad, posjedovanje i prodaju oružja te posjedovanje i prodaju narkotika.

Međutim, članovi WTG-a nisu prvi, a vjerovatno ni posljednji kriminalci koji su svoja nedjela podijelili sa cijelim svijetom putem Facebooka.

Chris Crego je 2009. godine uhapšen u New Yorku nakon fizičkog obračuna u jednom baru. Kada se nije pojavio na saslušanju, policija je izdala nalog za njegovo hapšenje. Međutim, Crego je već bio pobjegao iz te savezne države. Nakon provjere njegovog Facebook profila, policija je mogla vidjeti da je Crego već promijenio svoju adresu stanovanja. On je također na svom profilu objavio i adresu novog radnog mjesta kao i radno vrijeme.

Dvadesetogodišnji Michael Baker iz Kentuckyja je uhapšen nakon što je na svom profilu objavio fotografiju na kojoj se može vidjeti kako krade gorivo iz policijskog automobila.

U aprilu ove godine dvojica muškaraca su uhapšena nakon što su pored pješačke staze u Utahu postavljali smrtonosne zamke. Policija je 19-godišnjem Benjaminu Rutkowskom i 21-godišnjem Kaiju Christensenu ušla u trag nakon što su putem Facebooka javno raspravljali o zamkama i lokacijama na kojima su ih postavili.

Jedna žena u Zapadnoj Virginiji je pri povratku kući otkrila da joj je neko ukrao dijamantske naušnice. Također je otkrila da je lopov preko njenog kompjutera posjetio svoj Facebook profil. Policija je nakon toga vrlo brzo pronašla 19-godišnjeg Jonathana Parkera i uhapsila ga.

Devetnaestogodišnji Rodney Knight Jr. iz Washingtona je u januaru 2011. godine provalio u dom Marca Fishera, odakle je ukrao kaput, nešto novca i laptop. Međutim, prije nego je otišao, Knight je ušao na profil Fisherovog sina i na zid zakačio fotografiju na kojoj se mogao vidjeti on i stvari koje je ukrao. Uhapšen je nakon nekoliko dana.

Maxi Sopo je nakon pljačke banke vrijedne 200.000 dolara pobjegao u Kankun u Meksiku. Međutim, Sopo je svakodnevno objavljivao nove fotografije sa odmora na svom profilu pa policija nije imala mnogo problema u potrazi.

Dvadesetdevetogodišnji Dyllan Naecher je pobjegao u Virginiju iz Marylanda nakon što je optužen za seksualni napad. Kako bi pratili aktivnost lokalne policije, njegova djevojka, 22-godišnja Samantha Dillow, je lajkala Facebook stranicu policijske uprave u Tazewellu. To je policiji dalo puni pristup njenom profilu na kojem su pronađene Naecherove fotografije i njihova adresa.

Osuđenik James Tindell iz Oregona, koji nije imao volje da prođe kroz cijeli tretman odvikavanja od droge, na koji je pristao kao na zamjenu za zatvorsku kaznu, je odlučio pobjeći iz te američke savezne države. Međutim, Tindell je konstantno objavljivao nove statuse na Facebooku. "Prošao sam kroz još jednu državu", i "Uhvatite me ako možete", su samo neki od statusa. Njegov posljednji status je glasio: "Evo me u Alabami". Ubrzo nakon toga je uhapšen.