Za one koji ne mogu prisustovati
0

Krematorij će uživo prenositi ispraćaje pokojnika

Sarajevo-x.com
Krematorij u Burnleyju
Krematorij u Burnleyju
Krematorij u Velikoj Britaniji će uživo prenositi posljednje ispraćaje pokojnika kako bi njihova porodica i prijatelji mogli gledati i slušati misu ukoliko nisu u mogućnosti prisustvovati.

Šefovi krematorija također namjeravaju postaviti veliki ekran i audiosistem za ožalošćenu porodicu i prijatelje koji žele gledati i slušati misu izvan kapele, ukoliko je ona puna.

Ova ideja će omogućiti i ožalošćenima koji su udaljeni hiljadama kilometara da odaju počast svojim voljenim i gledaju misu putem interneta.

Cijeli sistem će se kontrolisati preko ekrana osjetljivog na dodir, a riječi koje se izgovaraju će također biti prikazivane na ekranima onih koji gledaju prijenos.

Prvi će ovu praksu uvesti krematorij u Burnleyju. Projekt je vrijedan 25.000 funti, a njegova realizacija će početi tokom ove godine.

"Korisnici ove usluge će se moći registrovati i posmatrati prijenos mise putem svog kompjutera. To će im omogućiti da prate misu iako su udaljeni hiljadama kilometara. Sve što im treba je šifra za pristup", izjavio je glasnogovornik Gradskog vijeća.