Zanimljivosti
14

Kreker sa Titanica prodat za 23.000 dolara

Klix.ba
Jedan grčki kolekcionar dao je 23.000 dolara za "najskuplji kreker na svijetu", brenda Spillers & Bakers Pilot.
Pitate se zašto bi neko za obični kreker platio toliki iznos?

Ovo nije obični kreker, već je jedini koji je "preživio" potapanje Titanica, te se nalazio u paketu za prvu pomoć na čamcima za spašavanje. Jedan od preživjelih putnika ga je zadržao kao suvenir.

Ovaj je kreker na aukciji opisan kao "jedini kreker koji je preživio potapljanje Titanica", a napravljen je od dva sastojka - brašna i vode.

Kao suvenir je stajao već 103 godine.

Titanic je bio najveći putnički brod na svijetu u to doba, drugi od tri putnička broda koji su trebali dominirati prekookeanskim putničkim saobraćajem.

U toku svog prvog putovanja, 14. aprila 1912. godine, Titanic je udario o ledeni brijeg, da bi potonuo dva sata kasnije. U tragediji je smrtno stradalo preko 1.500 ljudi, što je jedna od najvećih pomorskih katastrofa za vrijeme mira, te je tim i široko poznata.

Titanic je koristio najnapredniju tehnologiju, dostupnu u to doba, zbog čega se vjerovalo da je ovaj nepotopljiv. Bio je to veliki šok za ljude, jer je Titanic, uprkos naprednoj tehnologiji i iskusnoj posadi, na kraju ipak potonuo uz velika ljudska stradanja. Tačan broj žrtava je nepoznat zato što je kompletan spisak putnika i posade izgubljen.

Dva sata nakon što je Titanic potponuo, RMS Karpatija je došla na mjesto nesreće i počela sa spašavanjem preživjelih u toku nekoliko narednih sati.

Olupine broda nađene su 1985. godine.