Zanimljivosti
7

Krave u Francuskoj piju fino vino

Klix.ba
Krave u Francuskoj dnevno piju dvije boce visokokvalitetnog vina, a sve u pokušaju farmera da proizvedu najbolju govedinu u Evropi.

Ova praksa je već rezultirala stvaranjem posebne oznake za meso ovakvih krava, nazvane "Vinbovin", a koje se već smatra najboljom govedinom i koje se služi u najboljim restoranima u Parizu.

Eksperiment je počeo u Lunel-Vielu, u regiji Herault na jugu Francuske, gdje su tri krave dobijale lokalno vino u toku četiri mjeseca.

Jean-Charles Tastavy, koji je došao na ovu ideju, je rekao da je vino kravama služeno u mješavini ječma, sijena i grožđa. Uskoro mu je postalo jasno da su krave veoma sretne, a kasnije i da je njihovo meso veoma sočno, piše The Telegraph.

"Krave su uživale u vinu i rado su ga pile", rekao je Claude Chaballier, farmer na čijoj je farmi prošle godine urađen eksperiment.

"Meso ima specifičnu teksturu. Lijepo je i nježno. Svi najbolji restorani u Parizu će ga htjeti", kazao je Laurent Pourcel, jedan od kuhara, koji je imao priliku pripremati ovo meso.