Zanimljivosti
0

Krajnje neobično ponašanje babuna u holandskom zoo vrtu

Klix.ba
Uobičajeno ponašanje grupe od 112 majmuna na ostrvu u Emmen Dierenpark u Holandiji je da skaču okolo i istražuju. Međutim, majmuni od ove sedmice nepomično sjede na zemlji, a posjetiocima su okrenuli leđa. Za ovo ponašanje ljudi krive sve i svašta, od zemljotresa do NLO-a.

Majmuni su izgubili apetiti i zaprepastili zoologe u parku. Rodio se čitav niz različitih teorija o njihovom neobičnom ponašanju.

"U ponedjeljak su se uspaničili i bili su histerični. Nisu skakali okolo, ali su se čudno ponašali. U utorak i srijedu su samo sjedili na drveću i zemlji te se nisu ni micali ni jeli", kaže zoolog Wijbren Landman.

Landman je spomenuo više teorija koje bi mogle objasniti ovu situaciju. Moguće je da su majmuni vidjeli nekog grabljivca, možda čak i na majici nekog od posjetilaca, ili su osjetili zemljotres. On priznaje da još uvijek nije čuo objašnjenje koje bi se moglo održati. "Najluđe je bilo kada su nam rekli da ga je uzrokovao NLO.

Svi babuni u zoou rođeni su u zarobljeništvu, a ovako su se ponašali četiri puta u posljednjih 20 godina. Nikakvo slično ponašanje babuna nije primjećeno nigdje drugo, izuzev u u divljini, kada majmuni naiđu na nekog grabljivca. Međutim, nikada ne traje ovako dugo i ovakvim intenzitetom. Stručnjaci još uvijek nisu pronašli konkretan odgovor na ovo pitanje, a životinje se polako vraćaju u normalno stanje.

Neki majmuni su čak uspjeli da pojedu komadiće jabuke.