Potpisuju peticiju
11

Kragujevčani žele podići spomenik "fići"

SRNA
Učesnici osmog "Fića festa" u Kragujevcu potpisali su peticiju da bude podignut spomenik automobilu Zastava 750 nacionalna klasa, poznatijem kao "fića".

Peticiju je potpisalo više od 500 učesnika osmog "Fića festa", koji se održava u Kragujevcu, a koji vjeruju da bi spomenik "fići" sačuvao uspomenu na sve "fiće", "tristaće", "kečeve" i "jugiće".

Predsjednik kragujevačkog Udruženja ljubitelja "fića" Slavoljub Bataljević rekao je da je početak proizvodnje "fiće" predstavljao početak razvoja automobilske industrije u Srbiji, koja se nastavlja proizvodnjom novog Fiatovog modela u Kragujevcu.

Tradicionalna manifestacija "Fića fest" okupila je oko 60 ljubitelja ovog vozila iz Kragujevca, Zaječara, Kruševca, Beograda, Aranđelovca, Despotovca i svi automobili koji su tu su u voznom stanju i uredno registrovani.

Najstariji je "fića" Kragujevčanina Petra Igrutinovića iz 1962. godine i ima status vozila od istorijskog značaja. U Kragujevcu je organizovana i izložbe popularnih automobila.

Organizatori "Fića festa" su Udruženje ljubitelja fića iz Kragujevca, Grad Kragujevac i Gradska turistička organizacija.

Proizvodnja najpopularnijeg vozila bivše Jugoslavije Zastave 750 počela je 18. oktobra 1955. godine, a okončana 18. oktobra 1985. godine i za tri decenije je sa montažnih linija kragujevačke Zastave sišlo 923.487 automobila.

U Kragujevcu se sada proizvodi Fiat 500L.