Zanimljivosti
0

Kradljivac organa leševa priznao krivicu

Sarajevo-x.com
Bivši američki zubar Michael Mastromarino, optužen za krađu organa iz više od tisuću leševa, priznao je krivnju pred Vrhovnim sudom u New Yorku te ga očekuje kazna u trajanju od 18 do čak 54 godine zatvora. Presuda će mu biti izrečena 21. svibnja.

44-godišnjak iz New Jerseyja navodno je prodajom ukradenih organa iz leševa zaradio više od 4,6 milijuna dolara. Tijela je krao iz mrtvačnica, a organe prodavao za transplantaciju. Vjeruje se kako su dijelovi iz ukradenih leševa transplantirani u tijela više od 10 tisuća osoba diljem SAD-a i Velike Britanije. Među leševima koje je Mastromarino ukrao nalazilo se čak i tijelo BBC-jeva novinara Alistair Cookea. No, bivši zubar nije djelovao sam do sada su krivnju za sudjelovanje u preprodaji organa priznala sedmorica direktora mrtvačnica. Mastromarino je, prema pisanju New York Timesa, krivotvorio dokumentaciju te svjesno prodao i neke organe koji su bili zaraženi HIV-om i hepatitisom.

"Rezao je udove, rezao je noge, rezao je ruke. Sakatio je tijela zbog profita i pohlepe", rekao je tužitelj Josh Hanshaft nakon Mastromarinovog priznanja zločina.

"Ne mogu vjerovati da netko može biti toliko bolestan da učini tako nešto. To je jednostavno odvratno", izjavila je nakon saslušanja Cheryl Stewart, čiji je otac preminuo nakon zastoja u respiratornom sustavu. Njegov leš je samo jedan u nizu onih koje je monstruozni zubar ukrao.