Turska
7

Konj ustima otvara vrata

Anadolija
Konj po imenu "Rokset", iz jahačkog kluba u turskoj centralnoj pokrajini Konya, ustima otvara vrata štale u kojoj se nalazi.
Kćerka vlasnika jahačkog kluba u centru Konye i vlasnica konja "Rokset" Merve Menekse (18), izjavila je za agenciju Anadolija, da je zbog velike ljubavi prema konjima, njezin otac prije 16 godina otvorio jahački klub u Konyi.

Mlada Turkinja kaže kako se ljubav prema konjima njezinoga oca, vremenom prenijela i na nju, te da nakon školskih obaveza dolazi u jahački klub i svoje slobodno vrijeme provodi s konjima.

"Rokset je već četiri godine kod nas i on je konj koji preskače prepreke. U vrlo kratkom periodu se navikao na okolinu i nas. On je jako pametna životinja", kaže Merve i dodaje da joj je Rokseta poklonio njezin otac.

"Jednog dana smo primjetili da je Rokset izašao iz štale i trčao na terenu našeg kluba. Pomislili smo da je neko od uposlenih otvorio vrata i pustio ga. Međutim, kasnije smo vidjeli da on ipak sam ustima otvara vrata. Otac, koji se već godinama bavi ovim poslom, nije vjerovao šta se događa. Pored toga, ne samo da otvara svoja vrata, nego i vrata od drugih konja", priča Merve.

Čuvar konja u jahačkom klubu u Konyi Halil Ibrahim Kolcu, izjavio je da je Rokset postao jako popularan u gradu, te da veliki broj posjetilaca dolazi u jahački klub, kako bi se uvjerio u njegovu "vještinu otvaranja vrata".