Rezultati tradicionalne ankete
0

Kome se Amerikanci najviše dive?

Sarajevo-x.com
Barrack Obama je čovjek kojem se Amerikanci najviše dive, pokazali su rezultati ankete koja je u petak objavljena u listu USA Today.

Sedam posljednjih godina je ovu laskavu titulu nosio George W. Bush, američki predsjednik u odlasku. Današnji rezultati su bili očekivani, ali i veoma interesantni zato što već dugi niz godina američki predsjednički kandidat nije prije ulaska u Bijelu Kuću bio tako popularan.

Jedini zabilježeni slučaj jeste onaj iz 1952. godine kad je tadašnji predsjednički kandidat Dwight Eisenhower proglašen osobom kojoj se američka nacija najviše divi.

Telefonska anketa magazina USA Today trajala je dva dana, od 12. do 14. decembra, a poslije Baracka Obame, na listi se nalaze George W. Bush na drugom, John McCain na trećem, te Papa Benedikt XVI na četvrtom mjestu omiljenih ljudi u SAD.

Peti je velečasni Billy Graham, a šesti bivši predsjednik Bill Clinton, dok je njegova supruga Hillary Clinton prva na listi omiljenih žena SAD-a.

Hillary prate Sarah Palin, pa Oprah Winfrey na drugom i trećem mjestu. Američka državna sekretarka Condoleezza Rice nalazi se na četvrtom mjestu, a Michelle Obama, buduća prva dama tek na petom mjestu omiljenih žena u SAD-u.

Ankete o omiljenim javnim osobama u SAD-u se rade još od 1948. godine, piše AFP.