Novi natpisi u Sarajevu
0

"Kolege, poštujte kodekse oblačenja"

Sarajevo-x.com
Iako su obrazovne istitucije te koje bi trebale obrazovati mlade ljude i učiti ih vrijednostima društva, osnove pristojnog ponašanja i vaspitanja ipak trebamo ponijeti od kuće.

Svjesni te činjenice, predstavnici nekoliko obrazovnih institucija u Sarajevu pokušali su skrenuti pažnju na nedolično ponašanje u javnim ustanovoma, u šta svakako spada i način odijevanja. Nedavno su se na nekoliko srednjih škola i fakulteta pojavili plakati sa upozorenjima za nedolično odijevanje.

Fotografije koje je poslao jedan čitatelj našeg portala prikazuju način na koji se institucije obrazovanja nastoje obračunati sa nedostatkom manira i društvenih normi ponašanja. Uz natpis "Kolege, poštujte kodekse oblačenja" stoji i ilustracija za one koji možda nisu upoznati da nije pristojno u srednjoj školi ili na fakultetu pojaviti se u suknji iznad koljena, šorcu ili majici bez rukava.

Očigledno je potrebno postavljanje natpisa na ustanove ovoga tipa, kako bi se mladima i ostalima skrenula pažnja na način odijevanja, jer kako ističe naš čitalac, učenici i studenti često ne poštuju kodekse odijevanja, a često ih se ne pridržavaju ni sami profesori.