Zanimljivosti
4

Koje telefone koriste svjetski državnici?

Tanjug
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjetski državnici godinama nisu htjeli da koriste nijedan drugi telefon osim BlackBerryja za razgovore i provjeravanje e-mailova, a američki predsjednik Barack Obama ga koristi i sad.

Fanove uređaja kanadske kompanije BlackBerry je, međutim, nedavno veoma zabrinula vijest objavljena početkom mjeseca da Služba za komunikaciju Bijele kuća testira druge telefone, uključujući Samsung i LG, navodi britanski list Guardian.

Za svjetske lidere sigurnost ne znači samo imati lozinku za otključavanje telefona, već i zaštitu od pokušaja provale amaterskih i profesionalnih hakera i, što je još važnije, špijunskih agencija koje žele da znaju sa kim, kad, gdje i o čemu vlasnik telefona priča i razmjenjuje poruke i e-mailove.

Prisluškivanje mobilnog telefona lidera neke zemlje predstavlja najveći neuspjeh za njenu nacionalnu sigurnosnu agenciju. Dosad je BlackBerry bio telefon za koji su se sigurnosne agencije najradije odlučivale, ali dva najveća svijetska proizvođača pametnih telefona, Apple i Samsung, sada prijete da bi mogli da preuzmu primat.

BlackBerry je dosad bio omiljeni telefon i među korporativnim rukovodiocima širom sveta, ali Apple stalno radi na povećanju sigurnosti iPhonea, koji je počeo da preuzima primat čak i u finansijskim institucijama kao što je Goldman Sachs, nekad poznatoj po tome što su njeni čelnici koristili isključivo telefone sa klasičnom tastaturom.

Budući da rivalski mobilni telefoni povećavaju stepen sigurnosti, možda je samo pitanje vremena kad će Apple ili Samsung ući u Bijelu kuću. To možda neće biti za Obaminog mandata, ali bi moglo da se dogodi za mandata njegovog nasljednika, predviđa Guardian.

O mobilnom telefonu njemačke kancelarke Angele Merkel se mnogo pisalo u oktobru prošle godine, kad je objelodanjeno da je američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) prisluškivala taj uređaj.

Merkelova ima najmanje dva telefona koja redovno koristi: jedan je Nokia 6260 slide, koji je navodno prisluškivala NSA i koji se koristi samo za stranačke poslove, dok za državničke obaveze kancelarka koristi BlackBerry Z10, opremeljen čipom za šifrovanje podataka.

Njemačka kompanija koja proizvodi taj čip, Secusmart , ističe da je on siguran od hakovanja i reklamira ga kao "telefon kancelara".

Jedna od prvih stvari na kojoj je insistirao Obama kad je 2009. stigao u Bijelu kuću je bila da zadrži svoj omiljeni BlackBerry, uprkos protivljenju advokata američke administracije i čelnika tajne službe.

"Zadržat ću svoj BlackBerry. Ako hoće da ga se odreknem, morat će da mi ga otmu iz ruku", rekao je tada Obama.

Njemu je od tada dozvoljeno da koristi unaprijeđenu verziju BlackBerryja, također sa čipom za šifrovanje podataka. Tek nekoliko viših zvaničnika Bijele kuće i članova njegove porodice imaju Obaminu e-mail adresu, a predsjednik SAD je prije tri mjeseca u razgovoru sa grupom mladih rekao: "Iz sigurnosnih razloga mi nije dopušteno da imam iPhone.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, između ostalog, poznat po tome što tvrdi da ne posjeduje mobilni telefon, za razliku od premijera Dmitrija Medvedeva, koji je poznat po sklonosti prema proizvodima kompanije Apple, pa je čak postao i jedan od prvih vlasnika iPhonea 4, pošto mu ga je, čak i prije nego što je pušten u prodaju, poklonio osnivač Applea Steve Jobs.

Putin je 2006. izjavio da posjeduje mnogo mobilnih telefona, ali ne koristi nijedan, jer nema vremena i više voli druge metode komunikacije. Četiri godine kasnije on je, međutim, rekao da nema nijedan telefon. "Da imam mobilni, on bi zvonio non-stop", istakao je ruski predsjednik.

Putinova averzija prema mobilnim telefonima bi mogla da potiče iz vremena kad je on bio špijun KGB-a, navodi britanski list, podsjećajući da je ruski lider poznat i po tome što izbjegava korištenje interneta, a informacije dobija iz izvještaja svojih sigurnosnih agencija.

Francuski predsjednik Francois Hollande se ne razdvaja od svog iPhonea 5, a lokalni mediji izvještavaju i da je on u stalnom kontaktu porukama sa svojom djevojkom.

Čak i prije nego što su otkrića bivšeg američkog obavještajca Edwarda Snowdena pokazala da NSA špijunira građane Francuske, zbog čega su francuski ministri u augustu prošle godine morali da se odreknu pametnih telefona i tableta, francuski predsjednik je dobio na korištenje izuzetno sigurni telefon Teorem.

Hollandeov prethodnik Nicolas Sarkozy je, međutim, zaključio da je taj telefon suviše komplikovan i odbio da ga koristi pošto je za uspostavljanje telefonske veze bilo potrebno čak 30 sekundi.

Svjetski mediji su počeli da spekulišu o mobilnom telefonu sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una nakon što je on u januaru 2013. fotografisan na sastanku nacionalne sigurnosne agencije kako drži pametni telefon, navodno proizvod tajvanske kompanije HTC.

Južnokorejski mediji su objavili da Kim Jong-un, koji je jedan od tek dva miliona korisnika mobilnih telefona u svojoj zemlji od 25 miliona stanovnika, vjerovatno koristi telefon da bi zvao članove svoje porodice i više zvaničnike korejske Radničke partije.

Sjevernokorejskim korisnicima mobilnih telefona nije omogućeno da preko njih pristupaju internet, već isključivo da pozivaju i šalju poruke unutar zemlje, dok je stranim državljanima dozvoljeno da komuniciraju među sobom i pozivaju inozemstvo, ali ne i da kontaktiraju lokalno stanovništvo.

Novi italijanski premijer Matteo Renzi je više od pukog korisnika iPhonea, on je veliki fan Applea koji se jednom fotografisao ispred znaka kompanije ispred ulaza u njeno sjedište. Kad je Steve Jobs preminuo 2011, Renzi mu je na društvenoj mreži Facebook napisao posvetu, nazvavši ga "Leonardom da Vincijem našeg vremena", navodi Guardian.