Zanimljivosti
0

Knjigom protiv igara na sreću

FENA
Moskovski gradonačelnik i književnik Jurij Lužkov odlučio je stati na kraj kocki u ruskoj prijestolnici. U rat protiv igara na sreću i iluzija o lakoj zaradi krenuo je knjigama.

Gradonačelnik Lužkov pokrenuo je kampanju koja će se sigurno svidjeti intelektualcima u ruskoj prijestolnici. Knjižnicama, knjižarama i književnim kafićima zamijenit će desetke kockarnica koje cvjetaju u gradu.

Energični Lužkov u svojim govorima često se znao okomiti na kockarnice, koje su poput gljiva izrasle u Moskvi."U gradu ih ima oko 2.000, a novim zakonom morat će se sve zatvoriti. Zašto na njihovom mjestu ne bi otvorili književne centre?", predložio je gradonačelnik gradskoj skupštini.

U Rusiji, zemlji koja je, po podacima koje iznosi dnevnik Vremja Novosti, nekad imala najvišu stopu pismenosti i veliki broj čitatelja, ljubitelji knjige postali su manjina. Danas samo 26 posto stanovništva redovito čita, što je ispod svjetskog prosjeka.

U Moskvi jedna knjižara dolazi na 30.000 stanovnika, što je upola manje nego u Pragu. Smanjuje se i broj porodica koje kod djece njeguju ljubav za književnost (u SSSR-u ih je bilo 70 posto, dok ih je danas 6 posto), a pada i kvaliteta izabranih djela, odnosno povećava se udio beletristike i krimi-romana. Ti podaci zabrinjavaju Lužkova ne samo kao gradonačelnika i ruskog građanina, nego i kao autora. Gradonačelnik bi idućih dana trebao predstaviti svoje filozofsko djelo o ljubavi, nakon što je već napisao memoare i ekonomski esej o tranziciji prema kapitalizmu.