Za trenutke odmora i druženja
0

Klaviri u lukama, na ulicama i stanicama

Sarajevo-x.com
Foto: Guardian
Foto: Guardian
Dosjetljivi umjetnici u okviru Sydney Festivala 2009. osmislili su kako bar na trenutak skrenuti misli stanovnika ovog grada sa stresne svakodnevnice, te im ponudili opuštanje na gradskim ulicama uz zvuke klavira koji će tamo biti postavljeni.

Umjetnička instalacija pod nazivom "Play Me, I'm Yours" (Zasviraj me, tvoj sam) obuhvata 30 klavira koji će se naći na javnim mjestima u australskom gradu. Tako će prolaznicima biti ponuđeno da uživaju u muzici i u bučnim lukama, željezničkim stanicama i drugim lokacijama. Sve ovo ima za cilj davanje podstreka ljudima da izađu i druže se.

Ideja za nesvakidašnjom instalacijom potekla je od Britanca Lukea Jerrama, koji je slične projekte ostvario nešto ranije u svojoj zemlji i Brazilu.

"To je jedan od načina da se afirmiše javni prostor i ljudima da prilika da se zaustave i razgovaraju, kao i neobična mogućnost da slobodno sjednu i sviraju", objasnila je za Reuters menadžerica projekta Michelle Kotevski.

"Mislim da prije ovog projekta nikad niste mogli vidjeti klavir na javnom mjestu. Mislim da je ovo prvi put", dodala je.

Svaki od klavira ima lokalnog umjetnika koji ga čuva i ohrabruje ljude da na njemu zasviraju. Sydney Festival održava se od 10. do 31. januara, a Kotevski očekuje da će klaviri biti pravi hit.

"Dosad se na mjestima gdje je projekat proveden, u Birminghamu i Sao Paulu, okupljalo mnogo ljudi i sviralo", istakla je.