Obrukali se
0

Kinezi u demonstraciji borbenog aviona koristili isječke iz filma Top Gun

Sarajevo-x.com
Kineska vojska se obrukala nakon što su se pojavile glasine da su koristili isječke iz filma Top Gun umjesto originalnog snimka svog najnovijeg borbenog aviona, kako bi pokazali njegovu razornu moć.

Na snimku se vidi borbeni avion J-10 koji uništava drugi avion. Video je emitovan na Centralnoj kineskoj televiziji koju finansira vlada.

Blogeri su na internetu brzo prezentovali sličnosti sa scenom iz filma Top Gun. Snimak je potom uklonjen sa internet stranice CCTV-a, ali ne prije nego je kopiran.

Wall Street Journal je nakon toga objavio video u kojem su upoređena dva snimka sa nevjerovatnim sličnostima. Eksplozija je toliko slična da su oblici vatrene kugle skoro potpuno identični, kao i ostaci pogođenog aviona koji se raspršuju u istim pravcima. Niko iz državne televizije nije priznao prevaru, ali ukoliko je zaista došlo do toga, Kinezi su definitivno odabrali pogrešan materijal iz kojeg su isjekli snimku.

Film Top Gun, u kojem glavnu ulogu igra američki glumac Tom Cruise, prvi put je prikazan 1986. godine, nakon čega je postao apsolutni hit.

Ukoliko je snimak lažan, to neće biti prvi put da Kina prevarom pokušava unaprijediti svoj imidž.

Neki od spektakularnih snimaka Olimpijskih igara u Pekingu koji pokazuju stope iznad grada načinjene vatrometom su oduševile svijet, ali se kasnije ispostavilo da su snimci digitalno manipulisani.

Državna televizija Xinhua se obrukala kada je koristila rendgenski snimak crtanog lika Homera Simpsona kako bi oslikala genetičku vezu koja se tiče multiple skleroze.