Zanimljivosti
0

Kinez kod kuće napravio podmornicu

Sarajevo-x.com
Jedan kineski radnik iz Pekinga, bez visokog obrazovanja i samo sa završenom osnovnom školom napravio je sam podmornicu kod kuće.

Kinez Tao Xiangli napravio je podmornicu tešku 1,6 tona. Za izradu podmornice koristio je metalna burad i ostale improvizirane dijelove koje je napravio sam, pišu kineski mediji.

"Metalna burad su za mene najbolji mogući materijal jer su veoma jeftina", izjavio je Tao.

Podmornica je duga nešto malo više od 6 metara, a u nju može stati samo jedna osoba. Unutra se također nalaze razni mjerači pritiska, kamere, televizor, boce s kisikom i reflektori.

"Iako je oprema siromašna, dovoljna je za osnovnu upotrebu. Najvažnije je što osoba u podmornici može jasno vidjeti sve ispod vode", objasnio je Tao koji je podmornicu pravio više od godinu dana. Kako sam kaže, znanja da napravi podmornuci mu nije nedostajalo već mu je samo nedostajalo novčanih sredstava. Podmornica ga ja koštala 2.700 eura, što je njegova godišnja plata.

Tao je trenutno pri kraju sa posljednjim radovima na podmornici i nada se da će na putovanje krenuti sljedeće sedmice. On tvrdi da podmornica može zaroniti najviše 10 metara i da je prilično sigurna.