Za ražnja
0

Kineski naučnici stvorili janje sa "dobrim masnoćama" u mesu

Klix.ba
Kineski naučnici su stvorili genetski modificirano janje koje ima "dobre masnoće", kao što su one koje se nalaze u orašastim plodovima, sjemenkama, ribi i zelenom povrću te umanjuju rizik od infarkta i kardiovaskularnih oboljenja.

Janje nazvano Peng Peng u sebi ima "masni" gen valjkastih glista. "Rođeno" je 26. marta u laboratoriji u provinciji Xinjiang, piše Daily Mail.

"Raste brzo i vrlo je zdravo, kao sve normalne ovce", rekao je Du Yutao, glavni istraživač sa Instituta za gene u Pekingu.

Du i njegove kolege su ubacile gen povezan sa proizvodnjom polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) u ćeliju uzetu iz uha kineske merino ovce. Ćelija je onda ubačena u neoplođeno jajašce i postavljena u maternicu ovce.

''Kineska vlada podržava transgenetske projekte, ali su nam potrebne bolje metode i rezultati kojim bismo dokazali da su transgenetske biljke i životinje bezazlene i sigurne za konzumaciju. To je najbitnije'', rekao je Du.