Kina protestovala
1

Kineski carski pečat prodat za 1,12 miliona eura

FENA
Kina je protestovala protiv prodaje kineskog carskog pečata za koji smatra da je ukraden prilikom pljačke bivše ljetne palače u Pekingu 1860. godine.

Carski pečat iz razdoblja Qianlong (1736-1795.) prodan je u ponedjeljak u Parizu za 1,12 miliona eura ili pet puta više od procjene u aukcijskoj kući Artcurial usprkos prijetnji sudskog progona Udruženja za zaštitu kineske umjetnosti u Evropi (Apace).

Apace se oslanja na nekadašnjeg konzervatora u Zabranjenom gradu koji tvrdi da je pečat ukraden u pljački francusko-britanskih jedinica bivše ljetne palače. Na taj se događaj gleda kao na nacionalno poniženje u istoriji Kine naspram zapadnih vojnih snaga. Peking smatra da je u tom razdoblju ukradeno najmanje 1,5 miliona predmeta.

Za stručnjake Artcuriala, "nemoguće je da se taj pečat našao u ljetnoj palači te posljedično nije moguće da je ukraden".

"Kineska vlada protivi se prodaji kulturnih dobara ilegalno iznesenih iz Kine i osuđuje ih", rekao je neimenovani dužnosnik državne uprave za kulturnu baštinu kojega citira dnevnik Xin Jingbao.

"Peking zadržava pravo povrata tih dobara ako se potvrdi da pripadaju Kini i nada se da će se dotične strane organizacije pridržavati međunarodnih konvencija", istaknuo je taj dužnosnik.