Zanimljivosti
15

Kineske televizije cenzurišu dekolte, zapadnjački stil života, putovanje kroz vrijeme...

Klix.ba
Kineska regulatorna agencija izdala je nove mjere za prikazivanje televizijskog programa u kojem su zabranjene emisije koje promovišu zapadnjački stil života. Ova popularna tema dodata je na dugu listu već cenzurisanih programa.

Televizijske emisije bi se trebale uzdržavati od davanja previše značaja zapadnjačkom načinu života te od emisija koje na šaljiv način predstavljaju kinesku kulturu i tradiciju.

"Televizije ne bi trebale stavljati zvijezde, milijardere niti internet zvijezde na pijedestal, niti senzacionalizirati privatne afere, ljubavne veze niti porodične sporove", izvještava kineska novinska agencija Xinhua.

Na kineskim televizijama zabranjen je dekolte, nakon što se pojavila serija koja je zbog prikazivanja ženskih grudi dobila nadimak "Saga o Wuinim grudima".

"The Saga of Wu Zetian" povučena je u januaru 2015. godine zbog navodnih tehničkih problema, da bi se vratila na male ekrane nakon nekoliko dana i to sa mnogo manje "golotinje".

Kina je također zabranila djeci da glume u filmovima, navodeći kao razlog zabrinutost zbog stjecanja slave u mladim danima.

Djeca bi trebala bezbrižno uživati u djetinjstvu, tako da je ukinuta i jedna od najpopularnijih serija u Kini u kojoj su djeca glavne uloge.

U martu ove godine regulatorna agencija donijela je odluku i protiv zabrane prikazivanja pijenja alkohola i pušenja cigareta na televiziji, kao i tuče i bilo kojeg drugog oblika "nezdravog ponašanja".

Kina inače ima veliki problem sa konzumiranjem alkohola i cigareta, a u ovoj zemlji milion ljudi godišnje umre od bolesti povezanih sa duhanom.

U Kini se do prije 15 godina homoseksualnost smatrala mentalnom bolešću, a danas se u kineskim gradovima normalno održavaju parade ponosa. Međutim televizija je odlučila cenzurizati i homoseksualnost koju su stavili u kategoriju "abnormalnog seksualnog ponašanja", zajedno sa incestom i zlostavljanjem.

Popularna serija "Adiction", priča o dva mladića u ljubavnoj vezi koja je privukla 10 miliona gledalaca prvog dana prikazivanja, upravo je zbog zabrane povučena sa TV ekrana u februaru ove godine.

Kina brani i prikazivanje filmova u kojima se obrađuje tema putovanja kroz vrijeme, uz izgovor kako ova teorija nije dovoljno bazirana na nauci i logici.