Zanimljivosti
0

Kineska braća preživjela šest dana u rudniku jedući ugalj

FENA
Dvojica kineske braće koji su prokrčili put iz urušenog rudnika uglja nakon što su bili zarobljeni skoro šest dana preživjeli su jedući ugalj i pijući urin, javile su u utorak lokalne novine.

Braća Meng Xianchen i Meng Xianyou ostali su zarobljeni dok su radili u ilegalnom rudniku u pekinškoj oblasti Fangshan u subotu 18. augusta, u posljednjoj u nizu katastrofa koje pogađaju najopasniju rudarsku industriju na svijetu, javio je Reuters.

Dva dana kasnije, spasilački napori su prekinuti, a rodbina je počela paliti "avetinjski novac" na ulazu rudnika za preminule.

"U početku nije bilo nikakvih osjećaja, bio sam tako gladan nisam mogao više puzati. Toliko sam ogladnio da sam pojeo komad uglja i pomislio sam da je prilično ukusan. Ugalj je, zapravo, gorak i neukusan, i možete žvakati komad veličine prsta", izjavio je Xianchen za novine Beijing News.

"U rudniku smo pokupili dvije odbačene boce vode i pili smo vlastiti urin. Mogli smo piti samo male gutljaje, a kada bismo završili samo smo mogli plakati", kazao je.

Kazao je da, zbog toga što su jeli ugalj i bili su u rudniku skoro šest dana, nisu mogli imati stolicu.

"Bili smo u stanju obaviti to tek jučer u bolnici. Stolica je bila puna uglja", kazao je.

Obojica su izjavila da se neće vratiti rudarskom poslu.