Zanimljivosti
0

Kina: Zbog rađanja drugog djeteta kazna 77.000 dolara

FENA
Kineske vlasti izrekle su jednom biznismenu rekordnu kaznu od 600.000 juana (77.000 dolara) zbog nepoštovanja politike rađanja jednog djeteta koja je od 1980. godine na snazi u toj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, javili su u ponedjeljak kineski mediji.

Kaznu su izrekli zvaničnici zaduženi za planiranje porodice u centralnoj provinciji Anhui, navela je kineska agencija Xinhua, ne navodeći ime prekršioca zakona.

Uobičajeno je da novčana kazna za kršenje ovog zakona iznosi samo nekoliko hiljada juana.

"Bez obzira na to da li je neko bogat ili siromašan, svako bi trebalo da bude jednak pred zakonom kada su u pitanju zakoni u vezi s planiranjem porodice", istaknuo je ministar Nacionalne komisije za stanovništvo i planiranje porodice Yang Weiking.

Kina trenutno broji više od 1,3 milijarde stanovnika, a prema podacima iz augusta prošle godine u provinciji Anhui živi 65,16 miliona ljudi i ona je među osam najnaseljenijih provicija u Kini, preneo je Reuters.

Prošlog mjeseca zvaničnici su upozorili poznate i bogate stanovnike da im prijete "dvostruke kazne" ako prekrše zakon o planiranju porodice.