Zanimljivosti
46

Kina stala ukraj bogatoj djeci: Spaljuju novac, voze skupe aute i prave razuzdane zabave

Klix.ba
Njihovi psi nose zlatne Apple satove. Vozila razbijaju kao da su igračke. Fotografišu svoje bankovne račune i postavljaju fotografije na društvene mreže. Kriju se iza roditelja kada zapadnu u nevolje. Riječ je o bogatoj djeci druge generacije koju je kineska vlada odlučila "dovesti u red".

Kineski predsjednik Xi Jinping naredio je da 70 djece milijardera bude poslano na časove društvene odgovornosti, a ukoliko zakasne na časove moraju platiti 143 eura. Predsjednik smatra da su djeca koja pale novac opasno izmakla kontroli, te da šalju pogrešnu sliku društvu.

Također, objavljene fotografije prikazuju razuzdane zabave zbog kojih je intervenisala i policija. Pojavile su se sumnje da mlade manekenke prodaju svoje tijelo za novac na takvim zabavama. Poznat je slučaj djevojke Guo Meimei koju nazivaju kraljicom bogate djece druge generacije, a koja je optužena da nudi seksualne usluge za novac. Iako je u početku sve negirala, priznala je da se u prošlosti bavila time. Lagala je i kako je članica Crvenog križa nanijevši štetu toj humanitarnoj organizaciji u Kini.

Veliki broj je saobraćajnih nesreća u kojima su stradala djeca bogataša. U nekoliko slučajeva bili su potpuno goli u skupocjenim automobilima.

"Neka bogata djeca znaju samo da imaju bogatstvo, ali nemaju pojma odakle novac dolazi. Samo ga znaju pokazivati, ali ne i zaraditi", rekao je predsjednik Kine.

Bogata djeca druge generacije poslana su na rehabilitaciju u provinciju Fujian. Svima je zajednička crta da su prepušteni sami sebi jer njihovi roditelji previše rade kako bi povećali bogatstvo.