Zanimljivosti
0

Kina predstavila zlatnu statuu Mao Ce-tunga vrijednu 16 miliona dolara

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Statua Mao Ce-tunga, od zlata i žada, vrijedna 16 miliona dolara je najnoviji primjer neodlučnosti komunističkih vlasti kako da proslave 120 godina od rođenja osnivača Narodne Republike Kine.

Statua je visoka 80 cm, teži više od 50 kg, a izložene je u gradu Shenzhenu. Ovaj grad je do prije nekoliko decenija bio malo veće ribarsko selo, a njegov procvat i prosperitet oslikavaju kinesku transformaciju iz Maove nametnute ekonomije.

Timu od 20 umjetnika trebalo je osam mjeseci da dovrše statuu ukrašenu dragim kamenjem i postavljenu na bazu od bijelog žada. Nije precizirano ko je naručio i platio izradu statue.

Različiti signali stižu iz kineskog vodstva o njihovom pristupu obilježavanja 120. godišnjice Maoovog rođenja, 26. decembra.

Predsjednik Xi Jinping, koji je odustao od skupih banketa i drugih pretjerivanja, rekao je kako će proslave biti svečane, jednostavne i pragmatične.

Nakon izlaganja u Shenzhenu, statua će biti postavljena u Maoovom memorijalnom centru u njegovom rodnom mjestu Shaoshanu.