Zanimljivosti
14

Kiara ima tek 23 mjeseca, a već je postavila rekord u plivanju

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Dvadesettromjesečna Kiara Belle Kit je beba čije se ime već nalazi u malezijskoj Knjizi rekorda. Ova djevojčica je uspjela preplivati čak 199,35 metara, a za to joj je trebalo 25 minuta i 28 sekundi.

Ovim rezultatom oborila je rekord iz 2003. godine kada je 2,5-godišnjakinja preplivala dužinu od 50 metara.

Njena majka Cindy Ong kazala je novinarima da je Kiara kod stotog metra usporila, ali da je dobila snagu kada je vidjela porodičnog ljubimca - zeku Tobyja.

Malezijski list The Sun Daily piše da Kiarine sposobnosti nisu nimalo neočekivane jer je njena majka Cindy nekadašnja sportistkinja koja se 2004. godine kvalifikovala za Olimpijadu u Atini i osvojila šest zlatnih medalja, srušivši nekoliko državnih rekorda.

Cindyn brat Allen Ong također je bio poznati plivač koji je 2000. i 2004. učestvovao na olimpijskim igrama, a njegova teta Ong Mei Lin bila je prva plivačica iz Malezije na Olimpijadi u Minhenu 1972. godine.

Ipak, Kiarini roditelji kažu da nemaju namjeru svoje dijete usmjeravati prema plivanju jer ne žele na nju vršiti nikakav pritisak pri odabiru životnog opredjeljenja.

"Više volimo da je samo učimo plivati, a onda ćemo je pustiti da sama odluči želi li napraviti korak dalje kada poraste", rekao je Kiarin otac Tang.