Zanimljivosti
4

Ken poručio: Uvijek ću voljeti Barbie, bez obzira na njenu veličinu

Klix.ba
Omiljena lutka djevojčica Barbie, mijenja svoje oblik nakon 50 godina. I dok se na društvenim mrežama vodi polemika o tome dali je to dobro ili loše, oglasio se i barbikin partner Ken.

"Niko ne voli Barbie kao ja i od prvog momenta kada sam je ugledao 1961. godine je zvijezda vodilja mog života i izvor neodređene topline negdje u centru moga tijela. Sada moram prihvatit da se nakon više od 50 godina žena koju volim mijenja. Ali ne planiram je voljeti ništa manje, a nadam se da nećete ni vi", piše u tekstu Time magazina koji je navodno napisao Ken.

U tekstu dalje piše kako Barbie pripada svakoj djevojčici koja sanja o slobodi, o tome da ima mnogo odjeće itd. Vjerovatno biste pomislili kako se neko dobro našalio s čitateljima ili je izgubio razum, no ovaj potez Timea je da dopre do djevojčica i objasni zbog čega Barbie treba imati više veličina, oblina i boja kože.

"Želim reći da ni ja nisam uvijek bio savršen. Do 1977. godine imao sam ravne ruke i glavu koja se mogla micati samo lijevo i desno i imao sam plastičnu kosu. Ali ja sam pametan. A Barbie onakva kakva je bila nije bila održiva jer njene proporcije ne postoje u realnom svijetu. Da je tako, provodili bi dane popunjavajuće papire za zdravstveno osiguranje i ležeći u krevetu pitajući se ko je kome uništio život", kaže Ken.

U tekstu dalje ističe kako će Barbie sada zaista moći biti ono što jeste - stvarno visoka i mršava, srednje visine i imati obline, biti niska. Barbie će konačno biti normalna.

"Barbie će i dalje moći uraditi špagu, ali dok to rade imat će manje grudi i veću zadnjicu, poput normalnih žena i gimnastičarki. I da, Barbie će predstavljati više rasa i kultura. Nosit će veću odjeću i sve njene prijateljice neće moći posuditi od nje odjeću. Ali bit će atraktivnija i imati zdraviji indeks tjelesne mase od prosječne žene", kaže Ken.

Dalje kaže da, ako volite Barbie, morate joj dopustiti da se promijeni. Ukoliko to ne učinite, poručuje, Elsa lutke će pobijediti.

"Mattel želi zadržati barbie na tržištu, dijelom jer je vole, a dijelom zbog novca. Pokušali su sve, dali joj nove prijatelje nebijele puti, ofarbali kosu u pink boju, tetovirali, dali plastičnog psa Taffyja... Ali u svijetu gdje djevojčice idealiziraju Lenu Dunham, Beyonce i Nicki Minaj, nije bilo dovoljno obući Barbie u medicinsku uniformu. Njen iskonski izgled se morao promijeniti i stvorili su Barbie sutrašnjice. (...) A ja ću je nastaviti voljeti zbog nje, njene divne ličnosti. Ona vas voli toliko da je spremna promijeniti sebe. Možete li proslaviti njenu otpornost kupnjom nekoliko verzija?", pita Ken.