Da li je javna golotinja zločin
0

Kazne za nudiste u Švicarskim alpama

FENA
Švicarski savezni sud odobrio je kantonima da po vlastitoj odluci kažnjavaju nudiste u Alpama, odnosno da ljudima koji planinare bez odjeće zabrane ovaj sport.

Lokalni mediji često su izvještavali o protestima građana protiv nudističkog planinarenja, da bi sud nedavno prvi put potvrdio kaznu jednom 47-godišnjem planinaru "golaću", napisavši mu kaznu od sto franaka.

Slučaj je počeo još u oktbru 2009., kad je planinar u šumi nabasao na porodicu s malom djecom, koja je tamo kampirala.U tužbi se tvrdilo i da je "kao od majke rođen" prošetao i pored Kršćanskog rehabilitacijskog centra.

Jedna žena, koju je također susreo, podnijela je kaznenu prijavu, no niži sud u kantonu Apencel Auserode prvotno ga je oslobodio, uz obrazloženje da švicarski zakoni ne nalažu da je javna golotinja zločin.

No, odluku je viši sud preinačio, a krajem ove sedmice je i potvrđena. Goli planinar se žalio da mu nije dovoljno jasno što mu se zapravo zabranjuje, tvrdeći da većina stanovništva nema ništa protiv nudizma u planinama. Osim 100 franaka, morat će platiti i 3.330 franaka sudskih troškova.