Novo nacističko svetište
0

Kapela sagrađena od ostataka Hitlerovog doma

Sarajevo-x.com
Adolf Hitler
Adolf Hitler
Kapela Wegmacher Chapel, izgrađena na padinama planine u njemačkoj pokrajini Bavarskoj, od ostataka luksuznog Hitlerovog doma, postaje mjesto gdje se okupljaju neonacisti. Mještani koji žive u blizini kapele kažu da oni tu dolaze, te pale svijeće u čast Hitlera.

Kapela je izgrađena od mermera i granita koji je uzet iz ruševina luksuznog doma Adolfa Hitlera.

Nacisti su navodno i kukasti križ urezali u jednu od greda Wegmacher kapele koja je sagrađena 1997. godine. Mještani tvrdi da tu dolazi veliki broj nacista obrijanih glava i u kožnim jaknama paleći svijeće, te na taj način odaju počast Hitleru.

"Mnogi gosti koji su posjetili kapelu su rekli da je bolje da nikad nije ni sagrađena. Jasno je da kapela izaziva samo nevolje u sekularnom svijetu", izvještava novinar Der Spiegela.

Premještanje materijala iz Hitlerovog doma i ugrađivanje u kapelu kosi se sa politikom u Bavariji čiji je stav da ne žele ništa da imaju sa nacistima.

Hitlerov dom je bombardovan pred kraj rata kada se on krio u podzemnom bunkeru u Berlinu.

Sada je u Bavarskoj toku debata o tome da li bi neke od tih ruševina, uključujući i ogromnu kuću sa podrumima i sklonište od vazdušnih napada, trebale biti otvorene za turiste.