National Geographic
0

FOTO+VIDEO / Kao u crtiću "Up" kuća poletjela u nebo

Sarajevo-x.com
Kao u sceni iz Disneyevih crtića nekoliko stotina balona s helijumom podiglo je kuću junaka iz crtića "Up", 78-godišnjeg Carla Fredericksena. Posmatrači su bili iznenađeni, ali i oduševljeni. Trenutak kada je kuća, instalirana na jednom imanju u Los Angelesu, poletjela je zaista magičan.

Tim National Geographica sagradio je kuću, inspirisan Pixarovim popualarnim animiranim filmopm "Up", koji govori o prodavaču balona Carlu Fredricksenu koji ispunjava svoj životni san upuštajući se u veliku postolovinu, vežući hiljadu balona za svoju kuću i otletjevši u divljine Južne Amerike.

Tim naučnika i inžinjera, uz pomoć volontera, privezao je 300 balona s helijumom za kuću i uspjeli su u svom naumu. Kućica je poletjela i dosegla visinu preko tri hiljade metara.

Naravno, kuća je sagrađena od lakih materijala, stoga i nije bilo tako teško podići je u zrak sa 300 balona.

"Otkrili smo da je ustvari gotovo nemoguće podići pravu kuću u zrak", kazao je izvršni producent Ben Bowie, dok je producent Ian White dodao da je zato moguće balonima dići laganu kuću, u kojoj su i ljudi, te da oni sigurno putuju zrakom, prenose strani mediji.

Kuća je letjela preko pustinje u Californiji skoro sat vremena, a u njoj su bile dvije osobe. Eksperiment je urađen u sklopu serije "How Hard Can it Be?" National Geographica. Nove epizode počet će se prikazivati u septembru.

Ovim je postavljen novi svjetski rekord u letu uz pomoć balona s helijumom.