Proces se ubrzava
0

Kanadski glečeri pred topljenjem

SRNA
Glečeri iz kanadskog arktičkog arhipelaga mogli bi da prođu kroz dramatične promjene u ovom stoljeću i smanje se čak za petinu, što bi podiglo nivo svjetskih okeana za 3,5 centimetara, navodi se u novoj projekciji zagrijavanja planete.

Ukoliko se ovi proračuni obistine, to znači da će se veće otapanje leda dogoditi samo na Grenlandu i Antarktiku.

Rezultati studije objavljeni su u žurnalu "Pisma o geofizičkim istraživanjima", prenio je BBC.

"Ovo je veoma važan dio svijeta, u kojem se već desilo dosta promjena. Veoma je bitno da govorimo o tome zato što je ova tema zasjenjena vijestima o Grenlandu i Antarktiku", izjavio je vođa istraživanja Jan Lenerts sa Univerziteta u Utrechtu.

Kanadski arktički arhipelag je ogromno područje koje se sastoji od oko 36 hiljada ostrva. Veći dio ovog područja površine 146 hiljada kvadratnih kilometara pokriven je glečerima i ledenim pločama, pošto se nalazi daleko na sjeveru.

Najnoviji podaci sugerišu da se led već topi velikom brzinom. Mjerenjima iz svemira izračunato je da se od 2003. godine količina leda smanjuje za oko 70 milijardi tona godišnje i da se taj proces ubrzava, prenio je BBC.

Pošto je snijeg u ovom periodu konstantno padao, zaključeno je da se led topi zbog porasta temperature vazduha za jedan do dva stepena Celzijusa.

Naučnici su u kompjuterski generisanoj prognozi za arhipelag koristili srednju temperaturnu projekciju iz novog izvještaja UN o globalnoj klimi, koji je u pripremi.

Stručnjaci su aktivirali ovaj model unazad, da bi provjerili da li će on precizno rekreirati uslove koji su u ovom regionu zaista vladali prije 45 do 55 godina.

Zatim su pokrenuli model unaprijed i dobili simulaciju stanja glečera sve do 2100. godine.