Zanimljivosti
11

Kada ribe napadnu čovjeka: Jato riba uskakalo u čamac izletnicima na Dravi

Klix.ba
Hrvatski izletnici koji su odlučili ploviti čamcem rijekom Dravom kraj Pitomače ostali su u čudu kada su ugledali jato riba koje je iskakalo iz vode i krenulo ka čamcu. Ribe su, prema njihovim riječima, "skakale kao lude, letjele i udarale od dno čamca". Nekoliko njih je završilo u njemu.

"Teške su bile i po 10 kilograma. Cura je počela vrištati od straha. Nešto ovakvo na Dravi nikad nismo vidjeli", rekao je mladić za 24sata.hr i dodao da mu čamac, jer ima dobar motor, glisira. Vjeruje da je to uzrokovalo“ludilo” riba, za koje je dobro pretpostavio da je riječ o vrsti tolstolobik.

Iz Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske potvrdili su da je riječ o jatu tolstolobika, i to bijelog, poznatog i kao bijeli glavaš. Uzrok neobičnog ponašanja riba je, objašnjavaju, motor čamca.

"Poznato je da tolstolobik reagira na vibracije motora i pritom iskače iz vode tako da svakako možemo pretpostaviti da je to i ovdje bio sluča", kažu iz ministarstva.

Tolstolobik je, inače, zanimljiva riba, unesena iz Azije, koja se u domaćim vodama ne razmnožava prirodno, nego se umjetno mrijesti i uzgaja u ribnjacima. Naraste do metra dužine, a zna dosegnuti i do 20 kilograma mase. Kao mlađ se hrani zooplanktonom, a kad naraste, isključivo fitoplanktonom, pa se zbog tih specifičnih prehrambenih navika poribljava u svrhu održavanja kvalitete vode. Uz to, često određene količine ove ribe pobjegnu s ribnjačarstava u Mađarskoj, rekli su iz Ministarstva poljoprivrede RH.

Snimak "napada" pogledajte na ovom linku.