Red Bull Stratos
0

Joseph Kittinger skače sa ruba svemira

Totalsport
Felix Baumgartner
Felix Baumgartner
Aeronautička legenda, pukovnik Joseph Kittinger, predstavio je istraživanje Red Bull Stratos koje ima za cilj prikupiti podatke o slobodnom padu pri brzini od jednog maha.

Felix Baumgartner u 15 je sati po srednjoevropskom vremenu najavio svoj pokušaj širenja granica aeronautičkih istraživanja kao prvi čovjek u historiji koji će svojim tijelom postići brzinu veću od brzine zvuka.

Baumgartner će se u kapsuli pričvršćenoj za balon napunjen helijem podići u gornji sloj stratosfere do visine od najmanje 36.576 metara i odjeven u svemirsko odijelo iskočiti iz kapsule te padati slobodnim padom u kojem bi mogao postići brzinu veću od jednog maha, više od 1.225 km/h, prije no što se s padobranom spusti na zemlju.

Ukoliko bude uspješna, misija Red Bull Stratos postavit će četiri svjetska rekorda; podaci koje će zabilježiti vodeći svjetski naučnici koji su dio misije mogli bi dovesti do novih standarda sigurnosti u aeronautici i povećati mogućnosti ljudskog leta.

Umirovljeni pukovnik američkih zračnih snaga, Joseph Kittinger, koji je 1960. godine skočio s visine od 31.330 metara otvorivši time vrata svemirskim istraživanjima, a čiji će rekord Baumgartner pokušati oboriti, predstavio je austrijskog letača medijima na sastanku s novinarima održanom u New Yorku.

"U posljednjih je pedeset godina bilo više pokušaja obaranja rekorda koji sam postavio, a mnogi su od njih završili tragično", izjavio je Kittinger, uz dodatak: "No vjerujem da će misija Red Bull Stratos uspjeti zahvaljujući našim mnogobrojnim prednostima, izvanrednom timu, požrtvovnosti Red Bulla i izuzetnoj vještini Felixa Baumgartnera."

Kittinger, Baumgartner (najpoznatiji kao prvi čovjek koji je s posebno dizajniranim krilima 2003. godine preletio La Manche), medicinski direktor misije Red Bull Stratos, Dr. Jonathan Clark i tehnički direktor Art Thompson ukratko su predstavili projekt koji će biti realiziran u Sjevernoj Americi tokom 2010. godine.

"Ovo je doista korak u nepoznato. Niko ne može tačno predvidjeti kako će ljudsko tijelo reagirati kada postigne brzinu veću od brzine zvuka", izjavio je Baumgartner. "No to moramo doznati. Svemirski programi u budućnosti moraju predvidjeti spašavanje pilota i astronauta iskakanjem u slučaju opasnosti, čak i kada se nalaze na velikoj visini."

Clark, koji je kao hirurg sudjelovao u šest Space Shuttle misija, potvrdio je kako će podaci prikupljeni tokom ove misije biti prenijeti naučnoj zajednici, te naglasio kako bi ovi podaci trebali pomoći da se napokon uspostave dugo očekivani medicinski protokoli.

"Mislim da će jedan od najvažnijih učinaka misije Red Bull Stratos biti inspiracija koju će ovaj projekat donijeti mlađim naraštajima…ono što Felix radi podsjeća na prve astronaute i kozmonaute", izjavio je Clark.

U saradnji s tvrtkom Riedel Communications, Red Bull Stratos osigurao je tehničku podršku u obliku sofisticirane komunikacijske opreme koja će omogućiti televizijski prenos misije Red Bull Stratos uživo. Prenos će se uživo moći pratiti i putem Microsoft Silverlight webcasta.

Misija će se također prenositi i putem mobilnih platformi uz pomoć aplikacije dostupne na Nokijinom internetskom servisu Ovi. BBC će napraviti posebni 90-minutni dokumentarni film koji će se ekskluzivno emitirati na National Geographic Channelu u SAD-u, a nacionalnim će TV postajama širom svijeta biti dostupan u distribuciji BBC Worldwide.