Zanimljivosti
2

Jezivi način obilježavanja rođendana Andyja Warhola

Klix.ba
Muzej Andyja Warhola pokrenuo je jezivi direktni video prijenos sa groba ovog čuvenog umjetnika, kako bi proslavio njegov 85. rođendan.

Projekt je organizovan u partnerstvu sa mrežom web-kamera EarthCam, a sa prijenosom je počeo u ponedjeljak. Prijenos se emituje direktno sa Warholovog groba, koji je postao mjesto hodočašća brojnih fanova.

Direktor muzeja, Eric Shiner, navodi da je projekt nazvan "Figment", po čuvenom Warholovom citatu: "Uvijek sam mislio da će moj nadgrobni spomenik biti prazan. Bez epitafa i bez imena. Zapravo, rekao bih 'Figment'".

Nadgrobni spomenik u predgrađu Pittsburgha sadrži Warholovo ime, datume rođenja i smrti te križ. Shiner kaže kako je muzej u Warholovom rodnom gradu, Pittsburghu, mislio da će kamera na grobu biti fantastičan način za povezivanje Warhola sa fanovima širom svijeta, 25 godina nakon njegove smrti.

Warhol, koji je preminuo 1987. godine, bio je katolik i svakodnevno je išao u crkvu. Pokopan je u blizini svojih roditelja na katoličkom groblju u Bethel parku.

Njegov grob je dokumentovan i projektu umjetnice Madelyn Roehrig, "Figments: Conversations with Andy", u kojem ona snima ljude koji posjećuju Warholov grob i predmete koje ostavljaju.

Iz EarthCama navode kako će postaviti kameru i u crkvu u kojoj je Warhol kršten, a ljudi će moći da šalju cvijeće i gledaju kako se isporučuje do groba.

Prijenos možete pogledati ovdje.