Rehabilitacija Gretel Bergmann
0

Jevrejki priznat rekord postavljen 1936.

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Gretel Bergmann je njemačka sportistica jevrejskog porijekla, koja je 1937. godine emigrirala u Sjedinjene Države. Razlog za emigraciju je bila nacionalna diskriminacija koju je u to vrijeme provodila nacistička Njemačka u svim oblastima života, pa i sportu.

Gretel Bergmann je 1936. godine postavila državni rekord Njemačke u skoku u vis, preskočivši 1.60 metara, ali joj nacističke vlasti nisu priznale taj rezultat i zabranile su joj da se natječe na Olimpijskim igrama koje su te godine održane u Berlinu.

Danas, 73 godine nakon toga, Atletski savez Njemačke donio je odluku da se Gretel Bergmann prizna rekord i da se, sada već 95-godišnja Amerikanka upiše u njemačku Kuću slavnih sportista,navodeći pri tom da su svjesni činjenice da Gretel Bergmann od toga neće imati prevelike koristi, da je nepravda učinjena i ne može se popraviti, ali da ovakvu odluku donose kao simboličan gest koji će za nju ima ti moralni značaj.

"Znamo da ovo nije prava nadoknada, već samo pravedan čin i simboličan gest poštovanja prema Gretel Bergmann", izjavio je počasni predsjednik njemačkog saveza Theo Rous, prenijeli su njemački elektronski mediji.