Zanimljivosti
2

Jeste li znali da je Casanova organizovao prvu državnu lutriju?

SRNA
Iako je bio najpoznatiji kao najveći zavodnik svog vremena, za čuvenog plejboja Giacoma Casanovu manje je poznato da je organizovao prvu državnu lutriju Francuske u Parizu 1760. godine.

Plemstvo je tada od francuskog kralja tražilo 20 miliona franaka za formiranje vojne škole, ali on nije htio da poveća poreze iz straha od gubitka popularnost u narodu.

Casanova je kralju tada predložio da se novac prikupi organizovanjem lutrije i kralj ga je imenovao za zvaničnog organizatora ove igre na sreću.

Casanova je bio ubijeđen da će lutrija ne samo obezbijediti potrebna sredstva za otvaranje vojne škole, nego i donijeti dodatnu dobit državi.

Ukupni dobici lutrije prvog dana širom Francuske iznosili su dva miliona franaka, a državna administracija ostvarila je profit od 600.000 franaka.

Casanova je od provizije organizovanja lutrije zaradio ogroman novac, a da nije živio izuzetno raskošno i poročno, mogao je umrijeti kao bogataš, ali to njega nije ispunjavalo.

Osim što ga historija pamti kao najvećeg ljubavnika kojem nijedna žena u Evropi nije mogla odoljeti, on treba da bude upamćen i kao jedan od najharizmatičnijih kockara.

Giacomo Casanova, koji je rođen u Veneciji 1725. godine, bio je još i sveštenik, muzičar, vojnik, špijun, diplomata, mason i pisac. Danas svakog pustolova i neodgovornog ljubavnika ljudi često nazivaju Casanovinim imenom.

Lutrija danas vlada svijetom.

U SAD je izvučen dobitnički listić jackpota američke lutrije vrijedan 590 miliona dolara, koji je kupljen u supermarketu u gradiću Zephyrhills na Floridi, izjavili su danas američki zvaničnici.

Prije ovog, najveći jackpot u historiji SAD iznosio je 656 miliona dolara i osvojen je na lutriji Mega Millions u martu 2012. godine.