Rat kao inspiracija
0

Jeste li za "Kalašnjikov" sendvič?

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U "Buns and Guns" restoranu u Bejrutu možete naručiti "Kalašnjikov" sendvič iz menija koji je sav prošaran mecima, a priprema ga kuhar koji nosi vojničku uniformu dok se u pozadini čuje eksplozija umjesto muzike.

Ovaj zanimljiviji novi restoran brze hrane djelo je suvlasnika Alija Hammouda. On kaže da tema restorana potiče iz romana i nema ništa zajedničko sa nedavno historijom prožetom krvlju kroz koju je prošao Liban.

"To je samo bila ideja na koju sam došao," kaže on. "Mogao sam umjesto vreća sa pijeskom postaviti igračke, umjesto pištolja plišane medvjediće. Sve su to ideje."

Reuters prenosi da je situacija koja vlada u ovoj zemlji skrenula pažnju i na restoran koji se izrazito popularan među tinejdžerima.

Pištoli, meci i slike drugog naoružanja predstavljaju unutrašnju dekoraciju. Slogan jednog od sendviča je "sendvič te može ubiti".

Vreće sa pijeskom upotpunjuju izgled ovog neobičnog mjesta, a meni je sav ispunjen zanimljivim jelima kao što je "Obrok teroriste", "RPG", "Kalašnjikov".

"Prvi put kad sam ovdje došao, mislio sam da je to prodavnica oružja," kaže 15-ogodišnji gost Hussein al-Hajj Ali. "Dok sam pregledao meni, i dalje sam bio u to ubijeđen. Tek kad sam ušao, shvatio sam da je to restoran."