Zanimljivosti
12

Jemenac svakog dana kopa po smeću i traži dijelove Kur'ana

Klix.ba
Qanaf Badi sakuplja papire na kojima je Allahovo ime
Qanaf Badi sakuplja papire na kojima je Allahovo ime
Qanaf Badi iz Jemena već pet godina kopa po smeću tražeći dijelove Kur'ana i papire na kojima je napisano Allahovo ime.

Svakog dana od 2008. godine, ovaj starac iz glavnog grada Jemena, Sane, obilazi kontejnere i deponije u potrazi za odbačenim i uništenim primjercima Kur'ana. Kako je kazao za Reuters, do sada ih je sakupio više od 3.000 te ih je sastavljao u svojoj kući. Osim toga, Badi sakuplja i bačene papire i druge materijale na kojima je ispisano Allahovo ime.

"Svakog jutra poslije klanjanja sabaha krenem u potragu. Budem veoma sretan kada pronađem dijelove svete knjige i papire na kojima je napisano Njegovo ime", kaže ovaj bivši tekstilni radnik i otac troje djece.

Svakog dana on donosi stare i pocijepane stranice Kur'ana kući, što za njegovu suprugu predstavlja veliki problem.

"Moja mama uvijek galami na oca pitajući ga gdje da smjesti sve knjige koje je pronašao. Govori mu da je kuća puna svetih knjiga i papira koje je pronašao u smeću te da nema više mjesta da ih ostavi. Police u svim sobama pune su njegovih pronalazaka", kaže Badrova kćerka Samah.

Kuća je puna pronađenih Kur'ana i papira
Kuća je puna pronađenih Kur'ana i papira

Ali, on je uporan u svom svakodnevnom poslu. Nada se da će ponovo sastavljene svete knjige poslati tamo gdje im je i mjesto, u škole i džamije.

U međuvremenu, šeik Jabry Ibrahim iz tamošnjeg ministarstva za vjerska pitanja, kaže da se Kur'ani ne bi smjeli bacati.

"To je zločin. Baciti Kur'an u smeće ili ostavljati ga na ulici je strogo kažnjivo i neprihvatljivo", kazao je Ibrahim za Reuters.