Zanimljivosti
25

Jedinstveni prizori Etne, najvećeg aktivnog vulkana u Evropi

Klix.ba
Foto: Screenshot
(Foto: EPA)
Najveći aktivni vulkan na svijetu Etna na istočnoj obali Sicilije uprkos svojoj aktivnosti za sada nije toliko opasan, a prilikom svake erupcije stvara nevjerovatne prizore.

Posljednja erupcija vulkana Etna počela je prije nekoliko dana, a ubrzo su se pojavile prekrasne fotografije eripcije na društvenim mrežama.

"Od 17. maja svjedoci smo porasta amplitude vulkanskih potresa, uz povremeno oslobađanje plinova", saopćeno je iz Nacionalnog instituta za vulkanologiju i geofiziku iz Catanije.

Etna je u stanju aktivnosti gotovo u kontinuitetu. Prva zabilježena erupcija tog vulkana je 475. godine prije nove ere, a od tada taj vulkan je stekao legendarni status, kroz opise iz antičkog perioda kao mjesto bogova vatre, zmajeva i kiklopa.

Etna je s više od 3.320 metara nadmorske visine najviši vulkan i najviša planina ispod Alpi u Europi. Na padinama Etne, od široke doline Catanije prema jugu, nalazi se plodno vulkansko tlo koje stanovnici iskorištavaju za vinograde i voćnjake.

Najveća erupcija u zadnjih 1000 godina dogodila se 1669. godine kada je izbačeno otprilike 830.000.000 m³ lave. Na južnim obroncima planine pojavljivali su se i jaki zemljotresi koji su najviše pogodili područje Val di Noto. Potpuno je bio uništen zapadni dio grada Catanije, ali i drugih gradova kao što su Caltagirone, Militello in Val di Catania, Modica, Noto, Palazzolo Acreide, Ragusa i Scicli. Najveće erupcije u zadnjih stotinu godina bile su 1928, 1949, 1971, 1983, 1992. i 2004. godine, dok je posljednja ozbiljnija aktivnost bila od januara 2011. do februara 2012. godine.