Zanimljivosti
0

Jedinstvena tehnika "popravka ceste"

Sarajevo-x.com
Britanski naučnici su otkrili da armije mrava iz Centralne i Južne Amerike koriste vlastita tijela da bi začepili rupe na stazama koje koriste da bi došli do svog mravinjaka, javlja agencija UPI.

Istraživači su otkrili takvo ponašanje mrava u spektakularnim predatorskim pohodima u kojim "učestvuje" i do 200.000 mrava u koloni. Oni su naveli kako mravi koriste svoja tijela da bi "začepili" rupe na stazama koje vode do gnijezda, praveći na taj način ravniju površinu kako bi plijen stigao do mladih maksimalnom brzinom.

Istraživanje koje su sproveli Scott Powell i profesor Nigel Franks sa britanskog Univerziteta Bristol pokazuje da takve "žive zakrpe za ceste" poboljšavaju kvalitet površine, jer time povećavaju brzinu kretanja i količinu plijena koje se isporučuje u mravinjak svakog dana.

"Mislim da će se svaki vozač koji je ikada opsovao nakon što je njegov vozilo naletilo na rupu identificirati sa ovom pričom", rekao je Powell. "Kada saobraćaj prođe, mravi koji su ležali u rupi se uspenju iz nje i prate kolonu prema mravinjaku".

Podaci o ovom istraživanju će biti objavljeni u junskom broju magazina Animal Behavior.