Zanimljivosti
0

Japanska erotika šokirala posjetioce Britanskog muzeja

Klix.ba
Nova postavka Britanskog muzeja u Londonu raspršila je predrasude o Japancima kao sramežljivom i povučenom narodu.

Umjetnička djela odišu erotikom i pokazuju koliko su seksualno liberalna nacija bili nekada.

U periodu od 1600. do 1900. godine, prije nego su Zapadnjaci preuzeli vodeću ulogu u ispoljavanju seksualnosti, Japanci su producirali najseksualnije grafičke prikaze koje je svijet ikada vidio.

Postavka ima dobno ograničenje za posjetioce, a osobe od 16 godina moraju biti u pratnji odraslih ukoliko žele pogledati ova umjetnička djela.

Na slikama "Courtesans Of The Tamaya House" su prikazane prostitutke u bordelima koje čekaju mušterije, ali i neke eksplicitne seksualne scene.

Kreatori djela su Katsushika Hokusai i Utagawa Toyoharu.

Eksplicitne slike, štampa i ilustracijske knjige dobile su ime "shunga", što na kineskom znači "proljetne slike", gdje je "proljeće" eufemizam za seks.

Rani mladi Japan nije imao seksualnu slobodu u smislu orgijanja, tako su umjetnici koristili slike kako bi izrazili svoje fantazije. No, imali su drugi vid seksualne slobode.

"Japanci i Japanke su zajedno plivali goli na termalnim izvorima. Nakon 1868. godine, kada je na vlast došao car Meiji, sve se promijenilo. Uvedena su stroga pravila, a muškarci i žene su se morali kupati odvojeno", rekla je Harriet Sergeant iz muzeja.

Dodaje kako Tokio ima najliberalniji seksualni noćni život.

"Oni imaju mnogo opušteniji odnos prema seksu od nas. Mi mnogo pričamo o seksu, ali ga slabije prakticiramo, dok su Japanci dosta diskretni, ali i mnogo aktivniji", kaže Segeant.