Tetovaže i posao ne idu skupa
28

Japanci objavili rat tetoviranju

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Gradske vlasti u japanskoj Osaki uvele su zabranu tetoviranja, tako da oni koji žele dobiti ili imaju posao u tom gradu ne smiju ni pomisliti na to da na tijelu imaju tetovažu. Zabrana se odnosi samo na državne službenike.

Gradonačelnik Toru Hashimoto je donio odluku da kod svakog kandidata mora biti provjereno da li ima tetovažu, prenosi Daily Mail. Zabrana je dio pokušaja sprečavanja mogućnosti da pripadnici organiziranih kriminalnih grupa dobijaju poslove u državnim ustanovama. Dobiti posao u Japanu i inače je teško, a sada, nakon globalne ekonomske krize, ali i razornog cunamija, mladi imaju vrlo težak zadatak da riješe egzistencijalno pitanje.

Tetovaža je sad jedna u nizu prepreka. Japanski plastični hirurzi su već izvijestili o većem broju zahtjeva za trajno uklanjanje tetovaža. Postupak uklanjanja tetovaže je prilično skup. Ovisno o njenoj veličini, cijene su između 1.300 i 2.500 dolara.

U Japanu su tetovaže oduvijek povezivane s gangsterima i nisu uobičajene među običnim ljudima. Navodi se da osobama s tetovažama nije dopušteno da se presvlače u javnim kabinama te da se kupaju u javnim bazenima. Osim toga, japanske žene ne smatraju privlačnim tetovaže na muškim tijelima. Međutim, zabrana tetoviranja već je izazvala bijes među zaposlenicima u državnim tijelima. Ljudi kažu da se osjećaju poniženo, jer su prisiljeni provjeri njihovih tijela.

Očekuje se da će Tokio sljedeći uvesti ovakvu zabranu.