Događaj postaje tradicija
2

VIDEO / Japanci javno izjavljivali ljubav svojim suprugama

Klix.ba
U japanskoj kulturi, umjerenost, skromnost i povučenost se tradicionalno više cijene od otvorenosti, a izražavanja ljubavi, uvažavanja i poštovanja su rijetka čak i među vjenčanim parovima.

Međutim, u posljednjih pet godina Organizacija odanih muževa iz Tokija ohrabruje svoje članove da javno iskažu svoja osjećanja prema svojim suprugama. Dan posvećivanja ljubavi suprugama se obilježava 31. januara.

Tokom ovog događaja muškarci stoje na bini u parku, pred potpunim strancima, i iskazuju svoju ljubav i zahvalnost svojim suprugama. Zahvaljuju se za apsolutno sve, od spremanja hrane do rađanja djece.

"Žao mi je što sam se u posljednjih sedam godina udebljao, ali to je samo zato što ti spremaš najukusnija jela", rekao je jedan od muškaraca.

"Letim ovako visoko samo zato što si ti sa mnom. Molim te da zauvijek ostanes pored mene", poručio je drugi muškarac svojoj supruzi.

"Danas je bio nevjerovatan i tako muževan. Podsjetio me je kakav muškarac može biti. Mnogo toga sam zaboravila u ovih osam godina koliko smo vjenčani. Srce mi je lupalo kao ludo", rekla je 33-godišnja Yuko Todo nakon što je posmatrala svog muža dok je držao govor.

Ovaj neobičan događaj već polako prerasta u tradiciju.