Neće da ide kući
0

Japanac se doselio na meksički aerodrom

Sarajevo-x.com
Hiroshi Nohara nema namjeru da napusti svoj novi "dom" na Terminalu 1 meksičkog međunarodnog aerodroma Benito Juarez, otkako se doselio 2. septembra i postao lokalna zvijezda.

Nohara javnosti, čiju je veliku pažnju pobudio, nije znao objasniti zašto je doletio niti zašto je odlučio ostati.

"Ne razumijem zašto sam ovdje", rekao je za AP muškarac iz Tokija koji sa sobom ima povratnu kartu i dodao: "Nemam nijedan razlog."

Gospodin Nohara ima urednu vizu i lokalne vlasti ga stoga nemaju razloga tjerati. Sve što po zakonu mogu je čekati da Japancu istekne dokumentacija, a to će se desiti u martu naredne godine.

U međuvremenu, neobični turist je postao veoma poznat i često se pojavljuje u programu lokalnih TV stanica. Spava na stolicama, a hrane ga lokalni prodavači, uglavnom jer im to dođe kao besplatna reklama. Pomažu mu i putnici, kupuju hamburgere i kafu. Zauzvrat, on sa zadovoljstvom pozira za fotografije svim znatiželjnim, a potpisuje i autograme.

Život na aerodromu bez kupanja i pranja odjeće, ipak donosi sa sobom i probleme, te se pojedini prodavači žale na njega. Nohara, koji inače priča tiho, odgovara kako samo želi da bude sam i da mu je draže kad nije u centru pažnje medija.

Njegova priča neodoljivo podsjeća na film "Terminal" iz 2004. godine gdje muškarac sa istoka Evrope, kojeg glumi Tom Hanks, slijedom nesretnih okolnosti, tačnije revolucije u njegovoj matičnoj državi, ostane na terminalu njujorškog JFK aerodroma. Kako diplomatske veze između SAD-a i njegove države bivaju prekinute, njemu nije dozvoljen ulazak u Ameriku, a niti povratak kući. Tako izgradi svoj mali svijet na aerodromu.