Zanimljivosti
0

J. K. Rowling poklonila prihode od svog novog romana

Klix.ba
J. K. Rowling
J. K. Rowling
Britanska književnica J. K. Rowling prihvatila je odštetu od pravne firme koja je prekršila povjerenje i odala je kao autoricu krimi romana koji je napisala pod pseudonimom. Odšteta je uplaćena kao donacija humanitarnoj organizaciji Soldiers' Charity.

Autorica Harryja Pottera pokrenula je postupak na londonskom Visokom sudu protiv Chrisa Gossagea, partnera u firmi Russells, i njegove prijateljice Judith Callegari.

Sud je saslušao tvrdnju Rowling kako je bila "iznervirana i uznemirena" zbog "kršenja povjerenja" kada je vidjela da je otkrivena kao autorica romana "The Cuckoo's Calling", koji je objavila pod pseudonimom Robert Galbraith.

Njena advokatica, Jenny Afia, objasnila je kako je Rowling u listu Sunday Times razotkrivena kao autorica romana.

Nekoliko dana kasnije, firma Russells kontaktirala je njenog agenta, objašnjavajući da je Gossage otkrio povjerljive informacije Callegari, koja je informacije prenijela novinaru putem Twittera.

Gossage, Callegari i Russells su se izvinili, a firma je pristala nadoknaditi sudske troškove, a odštetu isplatiti humanitarnoj organizaciji Soldiers' Charity.

Rowling je kasnije saopćila kako će svi tantijemi od prodaje romana biti donirani ovoj organizaciji u periodu od tri godine, počevši od 14. jula, kada je razotkriven njen identitet kao autorice.

"Donacija je djelimično zahvalnica vojnicima koji su mi pomogli u istraživanju, a djelimično i zbog pisanja o heroju veteranu, što je dovelo do još većeg poštovanja i razumijevanja koliko ova organizacija čini za bivše vojnike i njihove porodice te koliko im je podrška potrebna", rekla je Rowling.

"Ova donacija napravit će velike razlike u životima hiljada vojnika, bivših vojnika i njihovih porodica, koje su u zaista teškoj situaciji", rekao je general major Martin Rutledge, izvršni direktor organizacije.

Afia je sudu objasnila da je autorica roman objavila pod pseudonimom kako bi izbjegla neželjeni publicitet i očekivanja od njenog rada. Samo nekolicina povjerljivih saradnika, porodice i prijatelja znali su Galbraithov pravi identitet.