Najmlađa razvedenica
0

Izraelka razvedena u 14. godini

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Mlada Izraelka koja ima samo 14 godina razvela se od svoga 17-godišnjeg muža i tako postala najmlađa razvedenica u modernoj historiji te zemlje, piše izraelska štampa.

Sve je počelo kao šala, jer djevojka u početku nije htjela vjenčanje. Ipak, roditelji njenog bivšeg supruga uspjeli su je nagovoriti na taj korak tako što su joj ponudili 10.000 šekela, što je nešto više od 2.000 eura.

Mladenci su u prisustvu svjedoka izrecitirali bračne zavjete, razmijenili prstenje i konzumirali brak, što su prema jevrejskim zakonima tri uslova da bi se dvoje ljudi proglasili zakonitim mužem i ženom.

Glasnogovornica Rabinskog suda u Jeruzalemu Efrat Orbach ovu neobičnu parnicu je nazvala "najmlađim razvodom u modernoj izraelskoj historiji". Sud je donio odluku o razvodu braka, ističući da je ovo poruka svim mladim ljudima da "moraju shvatiti da je brak ozbiljna stvar". Kada sa 16 godina ova djevojka dobije ličnu kartu, na njoj će pisati "razvedena".

Inače, prema krivičnom zakonu u Izraelu, seksualni odnosi sa 14-godišnjom djevojkom su legalni, ali samo ukoliko partner od nje nije stariji tri godine.