Zanimljivosti
0

Izraelci protiv prodaje Harryja Pottera na šabat

FENA
Najava da će sedma knjiga iz serije romana o Harryju Potteru autorice Joanne Kathleen-Rowling biti puštena u prodaju 21. jula u subotu izazvala je vjerske kontroverze u Izraelu budući da je subota za Jevreje sveti dan - šabat, prenijeli su britanski mediji.

Riječ je o knjizi 'Harry Potter and the Deathly Hallows' koja će biti puštena u prodaju širom svijeta u subotu 21. jula.

Kako bi je i nestrpljivi obožavatelji u Izraelu i oni drugdje u svijetu mogli što prije kupiti knjižare će i u Izraelu biti otvorene na šabat koji počinje u petak navečer i traje do subote navečer, a tokom toga razdoblja većina je trgovina zatvorena.

Religiozni političar osuđuju knjižare što time daju prednost profitu nad vjerskim osjećajima.

Ministar industrije i trgovine Eli Yishai zaprijetio je da će novčano kazniti svakoga koji će u subotu otvoriti knjižaru. Izraelski zakon zabranjuje poslodavcima da od svojih radnika traže da rade subotom.

'Mislim da je malo drsko od njih da otvaraju knjižare samo zbog zarade', riječi su zastupnika u izraelskom parlamentu Knessetu Avrahama Ravitza koje prenosi agencija Associated Press.

Ali, knjižari ostaju pri svojoj odluci, pa tako i Steimatzky - dio najvećega izraelskog knjižarskog lanca - priprema u Tel Avivu gala događaj u povodu izdavanja te knjige koja će biti posljednji (glavni) nastavak romana o malom čarobnjaku Harryju Potteru.

Taj knjižarski lanac objavio je da je primio na desetke hiljada rezervacija na knjigu te da ne kani otkazati i propustiti taj događaj.

U svijetu je prodano više od 325 miliona primjeraka knjiga o Harryju Potteru koje su prevedene na najmanje 64 jezika, uključujući i hebrejski.