Uoči kineske Nove godine
0

Iznajmljivanje "vjerenica" pred praznike

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Prije nego što se pridruže svojim porodicama za kinesku lunarnu Novu godinu narednog vikenda, kineski samci i samice su se snašli i na pritisak svojih roditelja da se žene odgovorili iznajmljivanjem vjerenica za praznike.

Nova lunarna godina Tigra pada ove godine 14. februara i tradicionalno je to period velikih praznika i prilika za porodično okupljanje, što dovodi do velikih migracija, u automobilima, vozovima, avionima.

Samci su postavili na internet oglase u kojima traže partnere i partnerke s kojima bi mogli uvjeriti roditelje da će se uskoro oženiti, prenio je AFP.

"Petsto juana ili 50 eura dnevno, bez obaveze da spavamo zajedno, ja mogu spavati na podu u istoj sobi, ali da si dobra glumica", napisao je jedan muškarac u srijedu na jednom od glavnih portala Baidu.com.

Zbog politike jednog djeteta mnogobrojni mladi Kinezi nemaju ni brata ni sestru i pod pritiskom su svojih roditelja da se žene čim se približe tridesetoj godini.

Prema pisanju Global Timesa, jedna studentica pekinškog univerziteta je čak ponudila 10.000 juana dnevno za privremenog partnera.

Ona je ispričala kako su joj roditelji rekli da dovede nekog muškarca kući, a ako to ne učini, neka "ne pomišlja na dolazak kući za praznike".