New York
0

Izloženo prvo Hitlerovo antisemitsko pismo

Sarajevo-x.com
Pismo Adolfa Hitlera, za koje se vjeruje da je prva pismena izjava nacističkog lidera u kojoj on izražava svoja uvjerenja u sistematsko uklanjanje Jevreja, izloženo je u centru "Simon Wiesenthal" u New Yorku.

Prema riječima osnivača Centra, rabina Marvina Hiera, pismo napisano 1919. godine predstavlja "najznačajniji dokument u historiji Trećeg Rajha".

U pismu koje je potpisao sam Hitler stoje riječi koje jasno izražavaju Hitlerove antisemitske stavove i dokazuju da je cilj njegove vlade bio uklanjanja Jevreja.

"Ovo je napisao 1919, a 20 godina poslije i pokušao realizirati svoj naum", kaže Hier.

Centar "Simon Wiesenthal" pismo je otkupio od privatnog kolekcionara za 150.000 dolara, a u julu će ga trajno izložiti u Los Angelesu.

“Ovo je najvažniji predmet u našoj arhivi koja sadrži preko 50.000 predmeta”, kaže Hier dodajući da će dokument biti upotrijebljen za edukaciju budućih generacija i kao argument protiv onih koji negiraju postojanje holokausta.

Iako je Hitler aludirao da postoji plan istrebljenja jevrejskog naroda u svojim govorima i indirektno preko svojih najbližih saradnika, njegova razmišljanja o ovom pitanju se ne mogu naći nigdje zapisana na papiru.

Hitler je pismo sastavio u Minhenu 16. septembra 1919. godine sa 30 godina života. Tada je bio potpuno nepoznat na političkoj sceni, ali je pokazivao interesovanje za politku. Pismo su pronašli američki vojnici 1945. godine u nacističkim arhivima u blizini Nirnberga. Dokument je do danas bio u privatnom vlasništvu.