Turistička atrakcija u Kankunu
4

FOTO / Izložba skulptura Jasona Taylora u morskim dubinama

Klix.ba
U Kankunu u Meksiku je upriličena neobična izložba skulptura. Vajar Jason deCaires Taylor je predstavio svoju umjetnost u moru, na dubini od 3,5 metra. Na morskom dnu Taylor je dočarao svoje rodno ribarsko selo u kojem stoje figure muškarca, žene i djece, napravljene po uzoru na stanovnike tog sela.

"Mali dječak Carlito sjedi na stijeni. Joaquín ponosno gleda ka nebu. Starac svima poznat kao Charlie Brown zamišljeno češka svoju bradu", predstavio ih je Taylor.

U malom skladištu na obali nastaju tijela, keramičke replike, zatim izvaja njihova lica, kosu i na kraju odjeću. Potom ih potopi u more. Tada postaju duhovi Podvodnog muzeja umjetnosti, koji je jedna od najvećih turističkih atrakcija.

Blizu 500 statua postavljenih 2009. godine i još 60 dodatih ove godine obložene su koralima i algama, što im daje izgled zombija.

"Ovo je prilika da vidite drugi svijet. Okruženi smo vodom, ali ljudi ne razumiju šta je njihova planeta. Ovo nam pomaže da vidimo sebe kao dio svijeta", rekao je Taylor za The New York Times.